Pagina's
vrijdag 14 oktober 2016
Kefir als probioticum
Het dagelijks drinken van melkkefir heeft een helende invloed op de spijsvertering. Zij die te kampen hebben met een slechte darmflora, kunnen alleszins baat hebben bij melkkefir of waterkefir.
Melkkefirkorrels lijken een beetje op bloemkoolroosjes. Wanneer je de de kefirkorreltjes met melk voedt, zullen de gistculturen en de melkzuurbacteriën uit de kefir de lactose (d.i. de suiker in de melk) fermenteren waardoor ze omgezet wordt in melkzuur. Dit geeft de kefir een zure smaak, net zoals bij yoghurt.
Kefir bestaat uit verschillende rechtsdraaiende melkzuurbacteriën waardoor kefir ook licht verteerbaar is.
Melkkefir kan je online vinden, maar je kan het uiteraard ook zelf maken. Het enige waarover je moet beschikken zijn de korrels. Eenmaal je deze hebt (meestal via anderen die kefir maken), moet je de korrels naar verhouding onderdompelen in melk. Meestal wordt in de zomer een verhouding gebruikt van van 1 op 10 (korrels/melk) en 1 op 7 in de winter. Dit heeft te maken met de omgevingstemperatuur die het fermentatieproces (=rijpingsproces) beïnvloedt.
Je laat de kefirkorrels vervolgens 24-48u op een donkere plaats rijpen, waarna je ze met een plastieken zeef afgiet, de kefir opvangt, en je de korrels opnieuw kan gebruiken voor een nieuwe lading kefir. Het hangt een beetje van je eigen voorkeur af of je de kefir al dan niet lang laat rijpen. Ikzelf kies ervoor een zuurdere smaak te hebben, en laat hem meestal zelf iets langer dan 48u rijpen.
Waterkefir is te vergelijken met melkkefir wat betreft zijn helende probiotische eigenschappen.
Anderzijds wordt waterkefir vaak nog beter verdragen dan melkkefir, en dan meer bepaald door zij die een bepaalde intolerantie en/of allergie hebben voor melk.
Ook bijvoorbeeld na een antibioticakuur is het drinken van kefir aangeraden. Je darmen zijn dan zoiezo even uit evenwicht door de medicatie, die toch wel een serieuze impact hebben op je darmflora.
Maar ook voor elke gezonde mens, is een dagelijkse oppepper voor je darmen zeker aangeraden. Je darmen bepalen immers gans je gezondheid en je immuniteit. En voel je je goed, dan ga je dit zoiezo uitstralen en zijn je emoties meer in balans!
Het toevoegen van gember geeft ook een apart smaakje, of je kan ook gaan experimenteren met fruit. Zorg er dan wel voor dat je rijp fruit neemt met voldoende suikers en voldoende zuur. Is het fruit niet zuur genoeg kan je altijd wat extra citroen toevoegen. Geschikte fruitsoorten zijn o.a. aardbeien, mango, ananas, braambessen en alle citrusvruchten.
Ook bij waterkefir duurt het fermentatieproces 24u tot 48u. Hoe langer je alles laat rijpen, des te minder suiker zal er nog aanwezig zijn in het uiteindelijk gefermenteerde drankje. Waterkefir bevat wel een klein percentage alcohol,maximaal 2% na 2 à 3 dagen, maar gemiddeld niet meer dan 0.5%. Het percentage is verwaarloosbaar.
Liefs,
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten