Pagina's

vrijdag 14 oktober 2016

Kefir als probioticum


Melkkefir en waterkefir zijn twee soorten kefirs die een belangrijke vorm zijn van probiotica, en dus helend zijn voor de darmen.


Melkkefir


Melkkefir, ook wel yoghurtplantje of kefirplantje genoemd, is een bron van voedingsstoffen en vitamines, waaronder voornamelijk vitamines B1, B2, B6, B12, C, D, H en K.
Het bevat verschillende mineralen en essentiële aminozuren, waaronder tryptofaan, hetgeen een rustgevende werking heeft op het zenuwstelsel.

Het drinken van melkkefir kan alleszins een positieve invloed hebben bij volgende klachten:
-hoge bloeddruk-bloedarmoede-zenuwziekten-autoimmuniteitsziektes-candida-huidaandoeningen

Het dagelijks drinken van melkkefir heeft een helende invloed op de spijsvertering. Zij die te kampen hebben met een slechte darmflora, kunnen alleszins baat hebben bij melkkefir of waterkefir.

Melkkefirkorrels lijken een beetje op bloemkoolroosjes. Wanneer je de de kefirkorreltjes met melk voedt, zullen de gistculturen en de melkzuurbacteriën uit de kefir de lactose (d.i. de suiker in de melk) fermenteren waardoor ze omgezet wordt in melkzuur. Dit geeft de kefir een zure smaak, net zoals bij yoghurt.

Kefir bestaat uit verschillende rechtsdraaiende melkzuurbacteriën waardoor kefir ook licht verteerbaar is.

Melkkefir kan je online vinden, maar je kan het uiteraard ook zelf maken. Het enige waarover je moet beschikken zijn de korrels. Eenmaal je deze hebt (meestal via anderen die kefir maken), moet je de korrels naar verhouding onderdompelen in melk. Meestal wordt in de zomer een verhouding gebruikt van van 1 op 10 (korrels/melk) en 1 op 7 in de winter. Dit heeft te maken met de omgevingstemperatuur die het fermentatieproces (=rijpingsproces) beïnvloedt.

Je laat de kefirkorrels vervolgens 24-48u op een donkere plaats rijpen, waarna je ze met een plastieken zeef afgiet, de kefir opvangt, en je de korrels opnieuw kan gebruiken voor een nieuwe lading kefir. Het hangt een beetje van je eigen voorkeur af of je de kefir al dan niet lang laat rijpen. Ikzelf kies ervoor een zuurdere smaak te hebben, en laat hem meestal zelf iets langer dan 48u rijpen.

De beste resultaten bereik je bij het gebruik van dierlijke melk. Je kan hiervoor koemelk, paardemelk of geitemelk gebruiken.
Ook zij die lactose-intolerant zijn, kunnen melkkefir vaak wel verdragen. Net doordat het grootste deel van de lactose door de gisten en de melkzuurbacteriën wordt omgezet, is melkkefir vaak een goed alternatief voor deze mensen.
Je kan altijd experimenteren met plantaardige melk, zoals rijstmelk, kokosmelk, amandelmelk, etc.Het resultaat is dan wel veel dunner.
Indien je echter een koemelkallergie hebt, wordt aangeraden eerder voor waterkefir te kiezen.

Waterkefir

Waterkefir is te vergelijken met melkkefir wat betreft zijn helende probiotische eigenschappen.

Anderzijds wordt waterkefir vaak nog beter verdragen dan melkkefir, en dan meer bepaald door zij die een bepaalde intolerantie en/of allergie hebben voor melk.

Het is een heerlijke frisse, licht bruisende frisdrank die je darmen en je darmflora lekker vertroetelt en in de watten legt. 

Ook bijvoorbeeld na een antibioticakuur is het drinken van kefir aangeraden. Je darmen zijn dan zoiezo even uit evenwicht door de medicatie, die toch wel een serieuze impact hebben op je darmflora.

Maar ook voor elke gezonde mens, is een dagelijkse oppepper voor je darmen zeker aangeraden. Je darmen bepalen immers gans je gezondheid en je immuniteit. En voel je je goed, dan ga je dit zoiezo uitstralen en zijn je emoties meer in balans!

Eenmaal de korrels in je bezit, heb je nog suiker, biologische vijgen en biologische citroenen nodig. En hopla, je kan aan de slag. Indien je je korrels goed verzorgt, kan je ze zelfs levenslang blijven gebruiken, en kan je je leven lang blijven genieten van dit goddelijk helende drankje.

Bij het toevoegen van de suiker (ca 30-70gr) verkies ik gebruik te maken van biologische suikers. Rietsuiker, agavesiroop, kokosbloesemsuiker zijn allemaal opties.


Ter vervanging van de vijgen, kan je ook eens experimenteren met rozijnen, veenbessen, dadels etc. Indien je begint te experimenteren is het zoiezo wel aangeraden een portie korrels apart te houden, voor het geval je experimentje mocht mislukken. 

Het toevoegen van gember geeft ook een apart smaakje, of je kan ook gaan experimenteren met fruit. Zorg er dan wel voor dat je rijp fruit neemt met voldoende suikers en voldoende zuur. Is het fruit niet zuur genoeg kan je altijd wat extra citroen toevoegen. Geschikte fruitsoorten zijn o.a. aardbeien, mango, ananas, braambessen en alle citrusvruchten.

Ook bij waterkefir duurt het fermentatieproces 24u tot 48u. Hoe langer je alles laat rijpen, des te minder suiker zal er nog aanwezig zijn in het uiteindelijk gefermenteerde drankje. Waterkefir bevat wel een klein percentage alcohol,maximaal 2% na 2 à 3 dagen, maar gemiddeld niet meer dan 0.5%. Het percentage is verwaarloosbaar. 
Wat wel belangrijk is bij beide kefirs is het contact te vermijden met metaal. Dus gebruik best een plastieken zeef en houten of bamboe spatels.

Gebruik je afwasborstel ook uitsluitend voor je bokaal uit te kuisen. Gebruik ook aparte zeefjes voor de waterfkefir en de melkkefir, indien je beide kefirs in huis hebt.


Geniet van deze helende gezondheidsdrankjes!

Liefs,

Kate





 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten