Pagina's

woensdag 25 januari 2017

Heerlijke glutenvrije en lactosevrije brownietaart!

Deze taart bakte ik voor mijn schattig metekindje, die net als ik geen lactose en gluten mag eten! Bij het zien van deze taart, was de ganse familie verkocht! Ze ziet er lekker uit, maar proeft ook fantastisch!Ik liet me inspireren door de creatieve taartenprinses Marike van ohmypie.nlDe bodem is op basis van zoete aardappel, bananen en dadels. Compleet glutenvrij dus en puur natuur! Wat wil je nog meer?




Wat heb je nodig?


Springvorm: 18 cm


Voor de basis (chocoladebrownie)

-1 grote zoete aardappel, gekookt en in kleine blokjes gesneden

-2 eieren

-2 bananen

-enkele dadels, een half uurtje in water voorgeweekt

-3 el rauwe cacao

-1 el kaneel

-1/2 el natriumbicarbonaat of 1 el bakpoeder


Voor de cheesecake vulling

-250 gr lactosevrije kaas, kokosyoghurt (lactosevrij) of Griekse yoghurt (niet lachtosevrij)

-1 tl vanillepoeder

-5 blaadjes gelatine

-scheutje citroensap


Voor de topping


-250 gr rode vruchtenmengeling (bv uit de diepvries, ontdooid)

-2 blaadjes gelatine

-enkele blokjes pure chocolade

-3 el pistachenoten, fijngehakt


Hoe bereiden?


1. Verwarm je oven voor op 170 graden en vet de springvorm aan de rande1n in met wat met wat vet. Bekleed de bodem van de springvorm met wat bakpapier

2.Doe alle ingrediënten voor de bodem van de taart in een kom en meng ze goed.Voeg op het einde het bakpoeder of het natriumbicarbonaat toe. Vul je springvorm met dit beslag

3. Zet vervolgens de bodem van de taart 25 minuutjes in de oven. Controleer tijdig of de brownie niet te hard wordt. Mocht de bodem snel donker worden, dek hem dan even af met wat aluminiumfolie.

4. Haal deze vervolgens uit de oven en laat de bodem even afkoelen.


De vulling


1. Week de blaadjes gelatine voor de cheesecakevulling even in een bordje water.

2. Meng de yoghurt/ kaas met een scheutje citroensap en het vanillepoeder. Klop vervolgens de yoghurt/kaas op met een mixer gedurende 5 minuutjes. Belangrijk is voldoende geduld uit te oefenen. Ik moet eerlijk zijn dat dit bij mijn eerste keer me echt niet lukte, wat tot gevolg had dat mijn kaas/yoghurt vulling niet echt stevig was :-)

3.Knijp vervolgens de blaadjes gelatine uit en verwarm ze even op samen met enkele eetlepels water.Blijf roeren totdat de gelatineblaadjes zijn opgelost en voeg het gelatinemengsel vervolgens toe aan het yoghurt/kaasmengsel. Vervolgens gebruik je nog even de mixer om alles nog even luchtiger te maken.

4.Giet vervolgens het yoghurt/kaasmengsel op je brownietaartbodem en laat opnieuw opstijven in de koelkast.


De topping


1.De rode vruchtenmengeling, die intussen ontdooid is, is nu aan de beurt. Opnieuw laat je de gelatineblaadjes even weken in een bordje water. Vervolgens verwarm je de gelatineblaadjes even op in enkele eetlepels water. Dit gelatinemengsel meng je nu met de rodevruchtenmengeling.

2.Indien de yoghurt/kaas-laag voldoende is opgesteven, mag je de rodevruchtenmengeling erover heen gieten.Ook dit zet je weer even in de koelkast zodanig dat alles lekker kan opstijven.

3.Tenslotte drappeer je over de bovenste laag wat gesmolten pure chocolade en wat fijngehakte pistachenoten! Gebruik je creativiteit om er een prachttaart van te maken...

Wat een pareltje heb je nu!  Eén groot feest dus! Genieten maar!

Liefs,Katrijn



Geen opmerkingen:

Een reactie posten